top of page

Οι Νεφροί

Οι νεφροί είναι δύο, ένας αριστερός και ένας δεξιός. Είναι όργανα σε σχήμα φασολιού και με μέγεθος σχεδόν όσο η γροθιά μας, περίπου 11 έως 12 εκατοστά. Βρίσκονται δεξιά και αριστερά από τη σπονδυλική στήλη, ακριβώς κάτω από τις πλευρές του θώρακα, πίσω από το έντερο, και κάθονται πάνω στο οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα. Ο δεξιός νεφρός είναι χαμηλότερα από τον αριστερό.

 

Οι νεφροί αποτελούνται από το νεφρικό παρέγχυμα, που είναι η παραγωγική μοίρα των ούρων, και την πύελο που είναι η δεξαμενή όπου συγκεντρώνονται τα ούρα, για να προωθηθούν στους ουρητήρες. Ουσιαστικά, ο νεφρός λειτουργεί ως ένας σύνθετος αδένας με σωλήνες και παράγει τα ούρα. Το ουροποιητικό σύστημα, μαζί με τους πνεύμονες, το δέρμα και το παχύ έντερο, αποβάλλει ό,τι είναι άχρηστο ή επιβλαβές για το σώμα από τη διατροφή μας. Ιδιαίτερα οι νεφροί, μέσω των ούρων που παράγουν, αποβάλλουν επιβλαβείς ουσίες.

 

Οι νεφροί συντελούν καθοριστικά σε μία σημαντικότατη λειτουργία, που λέγεται ομοιόσταση, αφού συμβάλλουν στη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών και της αρτηριακής πίεσης. Και αυτό, γιατί οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για την επαναρρόφηση νερού, γλυκόζης και  αμινοξέων, σημαντικών δηλαδή ουσιών για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Τέλος, οι νεφροί παράγουν κάποιες σημαντικές ορμόνες, όπως η ρενίνη, που καθορίζει την αρτηριακή πίεση, και η ερυθροποιητίνη, που είναι η βασική ορμόνη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.

 

Τα πιο συνήθη νοσήματα των νεφρών για τα οποία απευθύνεται ένας ασθενής στον ουρολόγο του είναι ο καρκίνος του νεφρού, η λιθίαση του νεφρού, κάποιες λοιμώξεις του και ανατομικές ή λειτουργικές ανωμαλίες του.

Μας γνωρίζουμε καλύτερα

Alexandros C. Fiamegos
MD, MSc, PhDc, FEBU, Urologist

Ο Προστάτης

Ο προστάτης έχει σχήμα καστάνου και διαστάσεις 3-4 εκατοστών, και αποτελείται από ινώδη μυϊκό ιστό και αδένες. Στον προστάτη συντελείται η διεργασία μετατροπής του κολλώδους υγρού των σπερματοδόχων κύστεων σε λεπτόρρευστο υγρό, με την επίδραση των προστατικών ενζύμων και κυρίως του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).

 

Στον προστάτη, επίσης, λαμβάνει χώρα η μετατροπή της τεστοστερόνης σε ένα ακόμη ισχυρότερο ανδρογόνο, τη διϋδροτεστοστερόνη (DHT). Ο προστάτης είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε λοιμώξεις, τις προστατίτιδες.

Alexandros C. Fiamegos
MD, MSc, PhDc, FEBU, Urologist

bottom of page